sobota, 8 października 2016

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Przepis Marta Marta:

Marta Marta Rogaliki drożdżowe

Składniki:

50 g świeżych drożdży
500 g mąki puszystej Tortowej
1 łyżka cukru kryształu
szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
100 g masła

dodatkowo:

1 jajko do nasmarowania rogalików
marmolada

Krok 1
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.


Krok 2
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!) i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce

Krok 4
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady . Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.


Krok 5
Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz