wtorek, 6 września 2016

KURCZAK W WARZYWACH (PO FRANCUSKU)





Kurczak w warzywach (po francusku)

Mięso z kurczaka - dowolne - w ilości wystarczającej dla 6 osób - lekko posolić, obsypać dwoma różnymi przyprawami do kurczaka oraz odrobiną pieprzu (może być pieprz cytrynowy) i pozostawić na noc, albo choć na godzinę w lodówce.
Obrać średnią cebulę i drobno posiekać.
Obrać i dowolnie pokroić 0,25 kg marchwi.
Umyć i pokroić 0,30 kg fasolki szparagowej.
Obrać 1 kg ziemniaków (u mnie male, przekrojone na 4 części), pokroić.
Niewielki plaster selera + 2 zielone gałązki - umyte pokroić.

Na dużej patelni rozgrzać maleńką ilość oleju i na dużym ogniu zrumienić kurczaka. Dodać cebulę, chwilę smażyć, podlać wodą na tyle, by przykryła dno patelni i wsypać marchew. Po 5 min. dodać fasolkę i seler. Posypać solą. W razie potrzeby uzupełnić wodą. Po następnych 5 min wsypać ziemniaki. Posolić. Dusić całość do miękkości, pilnując, by nie zabrakło wody, w miarę potrzeby po odrobinie uzupełniać.
Na zakończenie spróbować i ewentualnie dosmaczyć.
Duszenie mięsa powoduje, że znika całe wcześniejsze zrumienienie kurczaka.

Danie w zasadzie nie wymaga surówki, ale można podać do niego dowolną.



PS.
24.02.2019 r.
Dawno nie robiłam tego dania, a teraz dwa razy pod rząd - bo tak chcieli moi chłopcy.

Co ważne - po usmażeniu kurczaka - teraz były to piersi - przełożyłam gotowe mięsko do miseczki, a dalej dusiłam same warzywa. Dodałam kapustę pokrojoną w kwadraty 3 x 3 cm, ale wcześniej obgotowałam ją w posolonej wodzie przez 10 min.
Całość - zamiast wody - podlewałam śmietaną słodką 18 %.
Pychotka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz