niedziela, 4 września 2016

ŚLIWKI W WINIE I OCCIE




W tej chwili w Biedronce są duże śliwki węgierki (szczepione) po 1,59 za kg. Nie zmarnujcie okazji! Dopiero będę przetwór robić, więc zdjęcie... garnka! Wino kupiłam za 10 zł.


ŚLIWKI W WINIE I OCCIE
1,5 kg śliwek
2,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka wina (czerwone wytrawne)
2 kawałki kory cynamonowej
4-5 goździków.
1. Śliwki umyć i ponakłuwać wykałaczką.
2. Składniki syropu zagotować i zalać tym przygotowane śliwki. Odstawić do wystygnięcia.
3. Zlać syrop i ponownie zagotować. Włożyć do niego śliwki i zostawić na 3 doby.
4. Śliwki poukładać w słojach.
4. Syrop ponownie zagotować. Zimnym zalać śliwki.
5. Przetwór odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Takie śliwki są wykwintnym dodatkiem do drugiego dania i różnych sałatek.

Na zdjęciu śliwki po pierwszej dobie w zalewie! Już są pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz