czwartek, 13 października 2016

MIELONE Z PIECZARKAMI



Mielone z pieczarkami

1,5 kg mięsa mielonego z szynki
0,5 kg pieczarek
  1 duża cebula
  4 jajka
  5 łyżek bułki tartej
  ok. o,5 szklanki mleka
2 łyżeczki przyprawy do mielonych
sól - wg smaku
pieprz - opcjonalnie
olej i smalec do smażenia

Pieczarki umyć, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Odstawić do wystygnięcia.
Na tej samej patelni na smalcu delikatnie zrumienić cebulę pokrojoną najdrobniej, jak to jest możliwe. Przestudzić.

Mięso mielone, pieczarki, cebulę, przyprawy i sól wymieszać razem. W kubku zalać połową mleka bułkę tartą, wymieszać energicznie, dodawać mleko nie pozwalając, by się z tego zrobiła "skała". Dodać do mięsnej masy i bardzo dokładnie wszystko razem wyrobić.

Mnie z tej wielkości wyszło 20 kotlecików.
Smażyłam na ostrym ogniu (troszkę oleju i sporo smalcu) po 5 min z każdej strony. Dosmażałam pod pokrywką - czyli dusiłam -  po 10 min z każdej strony i tu już na maleńkim ogniu. W razie potrzeby do duszenia trzeba dodawać minimalną ilość wody (najlepiej gorącej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz