Wariacje obiadowe - czyli obiad ekspresowy
Składniki (na 3 osoby)
3 kotlety jak na schabowe ( albo filety z piersi kurczaka lub indyka)
2 - 3 duże marchwie
10 cm białej części pora
plaster selera (gruby na 1 cm)
3 duże ziemniaki
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżeczki mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
2 łyżki oleju do smażenia
------------
można dodać dowolne warzywa, np. brukselkę, kalafior, brokuł, groszek, kukurydzę, fasolkę szparagową, kalarepę, cukinię, paprykę itp.
Wykonanie:
Delikatnie rozbite kotlety posolić i popieprzyć, obsmażyć na rumiano z obydwu stron. Dodać warzywa pokrojone w kostkę lub paski, a por - w talarki. W tym momencie, jeśli ktoś tak woli - można mięso bardziej rozdrobnić, np. pokroić w kostkę. Podlać gorącą wodą (ma sięgać do połowy wysokości warzyw), dodać przyprawy, dusić do miękkości warzyw.
W zimnej wodzie (3-4 łyżki) rozprowadzić mąkę i dodać śmietanę. Wymieszać tak, by nie było grudek. I dodać do potrawy. Gotować 1 min. cały czas mieszając.
Całość obficie posypać zieleniną - już na talerzu.
Pysznie smakuje z dowolną surówką, jednak z uwagi na warzywa w środku - nie jest ona konieczna.
W zimnej wodzie (3-4 łyżki) rozprowadzić mąkę i dodać śmietanę. Wymieszać tak, by nie było grudek. I dodać do potrawy. Gotować 1 min. cały czas mieszając.
Całość obficie posypać zieleniną - już na talerzu.
Pysznie smakuje z dowolną surówką, jednak z uwagi na warzywa w środku - nie jest ona konieczna.
Wszystkie prace łącznie zajmują ok. 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz