czwartek, 27 października 2016

SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK 1.



Ania Bednarska:

Szarlotka z połówek jabłek

Ciasto:

5 szkl mąki
4 czubate łyżki cukru pudru
proszek do pieczenia
1,5 kostki margaryny
2 jajka
400 g serka waniliowego

Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na pół.
Połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy cienką warstwę kakao.

Dodatkowo:

jabłka - ok 8 sztuk
cynamon
kakao
galaretka cytrynowa

Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy środek, układamy na cieście posypanym kakao. Wierzch jabłek posypujemy galaretką (proszkiem) a następnie posypujemy cynamonem.
Wałkujemy drugą część ciasta i kładziemy na jabłka.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-45 minut w zależności od piekarnika.
Ciasto udekorowałam lukrem i kolorowym cukrem
szkl cukru pudru, 3 łyżki mleka, łyżka soku z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz