środa, 19 października 2016

IDEALNY BISZKOPT




Podobno idealny biszkopt - jeszcze nie próbowałam.
Z bogu Kulinarnaniecodzienność, także i zdjęcie.


Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz