czwartek, 27 października 2016

SZARLOTKA Z POŁÓWEK JABŁEK 2.



Szarlotka z połówek jabłek 2.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka PDP
1 kostka zimnego masła
1 mały serek waniliowy homogenizowany
2 żółtka
szczypta soli
2/3 szkl. cukru pudru
1 opak. cukru waniliowego
------------------------
6 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

papier do wyłożenia blachy - wyciąć 2 szt.

Wykonanie:

Do mąki dodać PDP i wymieszać, dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Na papierze do pieczenia odrysować dno blachy, ułożyć na stolnicy i rozwałkować na tym mniej niż połowę ciasta.
Na tym rozłożyć połówki obranych i wydrążonych jabłek. Posypać je cynamonem.
Na drugim kawałku papieru rozwałkować więcej niż pół ciasta - ma być większe o 2 cm z każdej strony od dna blachy. Ciasto wraz z papierem ostrożnie odwrócić na ułożone jabłka i delikatnie zdjąć papier. Skleić ciasto na brzegach. Podziurkować całość widelcem.
Piec 50 - 60 min w temp. około 170 - 180 o C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i ewentualnie odrobiną cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz