niedziela, 12 lipca 2015

SCHABOWE INACZEJ







Schabowe inaczej - pikantniej

ok. 1 kg schabu (lub karkówki)
8 jaj
sól
~~~~~~~~~~
3 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki gęstej dowolnej śmietany (np. 12% lub 18%)
1 łyżka musztardy
1 kopiasta łyżka majonezu
ząbek czosnku
~~~~~~~~~~~~
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny (dowolnej)
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy kebab-gyros
~~~~~~~~~~~~
bułka tarta
1,5 kostki smalcu
trochę oleju

Wykonanie:

Mięso pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i rozbić tłuczkiem (z wyczuciem, nie za mocno), umiarkowanie posolić i posypać obficie trzema przyprawami wymieszanymi ze sobą.

Wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji keczup, śmietanę, majonez i musztardę, dodać do tego posiekany ząbek czosnku, a jeśli ktoś lubi - nawet dwa.
Każdy kotlet posmarować emulsją z obu stron, ułożyć w szczelnym pojemniku i odłożyć do lodówki przynajmniej na 2 godz. - lepiej na całą noc.
Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju i pół kostki smalcu. Resztę smalcu dodawać w miarę smażenia.
Rozkłócić 5 jaj, minimalnie je posolić.
Kotlety panierować najpierw w bułce tartej, a następnie w jajku. Kłaść na bardzo gorący olej, po chwili zmniejszyć ogień. Pozwolić, by się pięknie zbrązowiły po obu stronach. Smażyć bez przykrycia. W razie potrzeby dodawać następne jaja.
Jeśli jest to karkówka - będzie wymagała dłuższego smażenia, a może nawet podduszenia.






1 komentarz: