czwartek, 9 lipca 2015

Piankowe galaretki - lekki deser




Galaretki, mleko i owoce!


składniki:

3 galaretki - żółta, czerwona i zielona
3 szklanki mleka
0,5 kg owoców (zgodnie z czerwoną galaretką - np. wiśniowa - to wiśnie)

wykonanie:

Rozpuścić żółtą (np. cytrynową) galaretkę w pół szklanki wrzątku. Ostudzić, aż będzie nieomal gęstnieć. Dodać szklankę lodowatego mleka i miksować do uzyskania puszystej piany.
Niewielką miseczką lekko przetrzeć olejem. Przełożyć do niej gęstniejącą galaretkę. Poczekać aż wystygnie.
To samo zrobić z czerwoną galaretką. dodać do niej część owoców i całość przełożyć do większej miski, również przetartej olejem. Teraz ostrożnie wyjąć pierwszą galaretkę-piankę i umieścić ją w większej misce z pianką czerwoną, niech w niej niemal "zatonie". Odstawić całość do stężenia w lodówce.
Zrobić - identycznie - ostatnią galaretkę i dolać do miski z tymi już zastygłymi.

Po kilku godzinach można wyłożyć na paterę lub talerz. Wskazane jest udekorowanie bitą śmietaną lub polanie polewą czekoladową i dodatkowa dekoracja owocami.

Na moich zdjęciach pianka z podwójnej ilości składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz