środa, 15 lipca 2015

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA Z DODATKIEM MIĘSA GULASZOWEGO







Zapiekanka gołąbkowa 
z dodatkiem mięsa gulaszowego

- przepis i zdjęcia z bloga Moje Pasje


Składniki na farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
500 g łopatki (ugotowana - uduszonej - jak na gulasz, lub mięsa rosołowego)
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
220g kaszy jęczmiennej
220g ryżu
sól, pieprz

Składniki na sos:
ok. 0,5 litra bulionu drobiowo - wołowego
1 cebula
1 przecier pomidorowy (200g)
majeranek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
1/2 główki kapusty
kilka łyżek śmietany 12-18%
papryka słodka


Kaszę i ryż ugotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, i podsmażyć na patelni.
Gulasz zmielić lub najlepiej zmiksować blenderem i wymieszać z mięsem mielonym (surowym). Dodać pozostałe składniki farszu i ugotowany ryż z kaszą. Wymieszać dokładnie i doprawić. Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie.


Blaszkę natłuścić i wyłożyć spód liśćmi kapusty. Na to wyłożyć farsz gołąbkowy. Wierzch przykryć ponownie liśćmi kapusty. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać czerwoną słodką papryką . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 40 min w temp. 200 stopni.


W tym czasie przygotować sos. Do gorącego bulionu wlać przecier, drobno pokrojona cebulę i przyprawy. Zmiksować i gotować do zgęstnienia. Doprawić. Gotową zapiekankę podawać polaną sosem pomidorowym.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz