Jem bo lubię!

niedziela, 12 lipca 2015

LENIWA DROŻDŻÓWKA





"Leniwa drożdżówka" - przepis Halinki Kuś
===================
3/4 kostki drożdży, 1szklanka cukru, 4 rozbełtane jajka, 1szklanka letniego mleka, szczypta soli, 1/2 szklanki oleju, 4 szklanki mąki.
Wszystko włożyć do miski w kolejności jak wyżej. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką i zostawić na 3 godz. Po tym czasie wymieszać (można mikserem, ale ja zdecydowanie polecam drewnianą łyżkę). Masę wyłożyć na blaszkę, położyć dowolne owoce 
i kruszonkę: 1/2 masła, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka mąki. Piec 45-50 minut w temp. 180°. Można przygotować wieczorem i upiec z rana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz