czwartek, 9 lipca 2015

Ciasto piaskowe z czereśniami




Ciasto piaskowe z czereśniami
na blaszkę "keksówkę"

składniki:

3 jaja ( co najmniej wielkości L)
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/6 szklanki mąki tortowej
jeden budyń (w czerwonym kolorze np. malinowy)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka wydrylowanych czereśni

Wykonanie:

Pół szklanki mąki ziemniaczanej i mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Rozdzielić jaja, białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać widełkami. Następnie dodać po trochu mąkę i po jednym żółtku.
Powstałe ciasto rozdzielić na pół. Do jednej części  2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, a do drugiej budyń np. malinowy. Dla wzmocnienia koloru można dodać minimalną ilość czerwonej farby jadalnej.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie oba ciasta - po kilka łyżek jednego i drugiego - na zmianę. Na to dać czereśnie. same w trakcie pieczenia "utoną".

Piec w temp. 180 st. C przez około 35 - 45 min - do tzw. "suchego patyczka".
Stół wysłać kilkoma złożonymi ściereczkami i na nie wyłożyć ciasto odwracając do góry dnem, zdjąć od razu papier i pozwolić ciastu w tej pozycji wystygnąć.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Uwaga!!!
Piekłam ciasto z dodatkiem budyniu i kisielu. Widać to na zdjęciach. Na górnym zdjęciu 4 kawałki ciasta są z budyniem. Na dolnym - te z mniejszą ilością czereśni. I choć ciasto z kisielem jest nieco kwaśniejsze, to jednak polecam budyń jako dodatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz