Przepis Pani Ewy Marii Serszyńskiej na ciasto z galaretką
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2-3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 galaretki pomarańczowe
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka agrestowa
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
maliny
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2-3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 galaretki pomarańczowe
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka agrestowa
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
maliny
Całe jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i uzupełniamy mąką aby szklanka była pełna,dodajemy proszek do pieczenia.Wszystkie składniki wsypujemy do ubitych jaj ,delikatnie mieszamy.Piec 20-30 min.
Jabłka obieramy,kroimy na cząstki i prużymy w garnku o grubym dnie,dodajemy 2 łyżki cukru i galaretkę w proszku.Mieszamy.Następnie wykładamy na biszkopt.
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody,studzimy .Zimne mleko ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy galaretki.Na wierzchu układamy maliny.Tak przygotowaną masę wylewamy na warstwę jabłek.Całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką.
wyglada pięknie , smakuje pewnie tez super .
OdpowiedzUsuń