(znalezione w necie...)
POPAPRANIEC
- Składniki na ciasto:
- 5 jaj,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do
pieczenia,
1/2 szklanki wiórków
kokosowych,
1/2 szklanki maku (suchy),
1 łyżka kakao.
Masa kremowa:
- 1/2 litra mleka,
2 paczki budyniu
śmietankowego bez cukru,
1 kostka masła,
1/2 szklanki cukru pudru.
Polewa czekoladowa:
- pół tabliczki gorzkiej
czekolady,
łyżka masła,
3-4 łyżki wody.
Ponadto:
- 1/2 szklanki wódki (ja
biorę koniak),
rodzynki namoczone w
alkoholu (ja używam rumu),
wiśnie ze słoika bez
pestek,
migdały lub orzechy (ja wzięłam
płatki migdałowe).
Wykonanie:
- Białka ubić z cukrem.
Dodać żółtka, wymieszać delikatnie. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu
powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać
kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na
blachę. - jak na zdjęciu albo według Waszej fantazji - chodzi o to, żeby było
właśnie takie "popaprane". Piec jak biszkopt 25-30 minut w temp. 180
stopni. Przygotować masę kremową: - Na mleku ugotować budyń bez cukru a kiedy
ostygnie, utrzeć z masłem i cukrem na krem. Ostudzone ciasto podzielić na pół i
skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy kremowej (można dołożyć do tego jeszcze
trochę wiśni). Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na to można jeszcze
(niekoniecznie) rozsmarować dżem jabłkowy albo z czarnej porzeczki i poukładać
na wierzchu wiśnie, rodzynki, migdały albo orzechy. Polewa czekoladowa: -
Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Gdyby masa
była za gęsta, dolać odrobinę wody lub alkoholu. Ciasto polać nierównomiernie
polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz