piątek, 12 czerwca 2015

Popapraniec


(znalezione w necie...)

POPAPRANIEC
- Składniki na ciasto:

- 5 jaj, 
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki maku (suchy),
1 łyżka kakao.

Masa kremowa:
- 1/2 litra mleka,
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru,
1 kostka masła,
1/2 szklanki cukru pudru.

Polewa czekoladowa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
łyżka masła,
3-4 łyżki wody.

Ponadto:
- 1/2 szklanki wódki (ja biorę koniak),
rodzynki namoczone w alkoholu (ja używam rumu),
wiśnie ze słoika bez pestek,
migdały lub orzechy (ja wzięłam płatki migdałowe).

Wykonanie:


- Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. - jak na zdjęciu albo według Waszej fantazji - chodzi o to, żeby było właśnie takie "popaprane". Piec jak biszkopt 25-30 minut w temp. 180 stopni. Przygotować masę kremową: - Na mleku ugotować budyń bez cukru a kiedy ostygnie, utrzeć z masłem i cukrem na krem. Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy kremowej (można dołożyć do tego jeszcze trochę wiśni). Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na to można jeszcze (niekoniecznie) rozsmarować dżem jabłkowy albo z czarnej porzeczki i poukładać na wierzchu wiśnie, rodzynki, migdały albo orzechy. Polewa czekoladowa: - Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Gdyby masa była za gęsta, dolać odrobinę wody lub alkoholu. Ciasto polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz