Przepis i zdjęcie - Pani Beata Pietruszka.
Pyszne racuszki serowe z przepisu Ani Starmach. Proporcje są idealnie wyważone dzięki temu rozpływają się w ustach. Powstrzymałam się, aby sama nie zjeść całej porcji Emotikon wink
RACUCHY Z SEREM
(dla 2–3 osób)
Składniki:
300 g białego sera
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
garść rodzynek (pominęłam)
masło do smażenia (smażyłam na oleju)
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Żółtka wymieszaj widelcem z białym serem (przepuściłam przez praskę), dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i rodzynki.
3. Białka ubij na sztywną piane i delikatniej połącz z masą serową.
4. Na patelni rozpuść masło, nakładaj porcje ciasta (placuszki muszą być małe, bo są bardzo delikatne i zbyt duże będzie trudno przewracać na drugą stronę), smaż na złoto ok. 2-3 minut z każdej strony.
2. Żółtka wymieszaj widelcem z białym serem (przepuściłam przez praskę), dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i rodzynki.
3. Białka ubij na sztywną piane i delikatniej połącz z masą serową.
4. Na patelni rozpuść masło, nakładaj porcje ciasta (placuszki muszą być małe, bo są bardzo delikatne i zbyt duże będzie trudno przewracać na drugą stronę), smaż na złoto ok. 2-3 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz