środa, 21 stycznia 2015

SZARLOTKA SYPANA




SZARLOTKA SYPANA  przepis i zdjęcie Marty Daszkowskiej

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka białego cukru plus 1,5 łyżki do jabłek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 kg i 200g jabłek
- 100g masła plus trochę do wysmarowania formy,tortownicy
- cukier puder

Wykonanie:

Średniej wielkości tortownicę wysmarować dokładnie masłem.W jednej misce wymieszać razem mąkę,cukier,kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.Umyte jabłka obrać ze skorek,pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć je do miski na tarce,na dużych oczkach.Do startych jabłek dodać 1,5 łyżki białego cukru i cynamon.Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.

Na spód tortownicy wysypać pierwszą warstwę wymieszanych sypkich produktów(użyć około 1/3 całości wymieszanych suchych składników).

Na wysypane do tortownicy sypkie produkty wyłożyć połowę startych jabłek.


Na jabłka wysypać kolejną,drugą warstwę wymieszanych sypkich składników,a na nią z kolei wyłożyć drugą i ostatnią warstwę jabłek. Na wierzch jabłek przesypać trzecią i ostatnią część wymieszanych suchych składników.W sumie są trzy warstwy produktów sypkich i dwie warstwy startych jabłek,na wierzchu jest warstwa suchych, proszkowych składników.Na wierzch ciasta nożem pokroić dobrze schłodzone masło.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę.

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia,a gdy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz