Przepis Moniki Zielińskiej
Bajaderki - czyli jak wykorzystać stare ciasto (przepis z internetu)
Składniki:
50 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami - ja użyłam piernika i herbatników maślanych)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 180 g
1/4 kostki masła (ok 65 g)
olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
1-2 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
50 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami - ja użyłam piernika i herbatników maślanych)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 180 g
1/4 kostki masła (ok 65 g)
olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
1-2 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
Do obtoczenia:
posiekane orzechy, płatki migdałów lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa - 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
posiekane orzechy, płatki migdałów lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa - 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach - najlepiej nadziać schłodzoną kulkę na wykałaczkę i wtedy zanurzyć w polewie i posypce. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz