Jem bo lubię!

środa, 7 stycznia 2015

KULE ŚNIEGOWE





Podaje Wiesława Karmowska:

"Rano trafiłam na fantastyczny przepis na kule śniegowe,po prostu niebo w gębie.
Składniki : mąka pszenna - 300 gram,miękkie masło - ok.230 gram,płatki migdałowe - 100 gram,olejek waniliowy - 1 łyżka,cukier puder - 30 gram.
Wykonanie :Masło ubijamy z cukrem na gładką masę,dodajemy olejek waniliowy.Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok.30 min.Z ciasta formujemy kuleczki /wielkości mniej więcej orzecha włoskiego/Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując kilkucentymetrowe odległości.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st,na ok.12-15 min.Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem.Mówię Wam,są....ach domyślcie się same,co mam na myśli..."

Kule śniegowe są na górnym zdjęciu. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz