poniedziałek, 5 stycznia 2015

OWSIANE CIASTKA





Przepis Marii Jaworskiej


OWSIANE CIASTKA
s k ł a d n i k i :
- 1 duże jabłko (lub 2 małe)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
w y k o n a n i e :
Jajo wbić do miski - roztrzepać widelcem - jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce o grubych oczkach - dodać do jaja - wymieszać - zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut (aż płatki spęcznieją).
Można dodać rodzynki, orzechy, migdały ( wg. uznania).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować ciastka (płaskie).
Piec ok. 15 minut w temp. 18o stopni C, aż będą złociste.
Po upieczeniu delikatnie zsunąć na kratkę ruszt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w metalowej puszce lub w hermetycznym pojemniku.
Gorąco polecam - są pyszne i bardzo pożywne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz