środa, 6 października 2021

CHLEB Z GĘSIARKI

 
Chleb z gęsiarki - przepis Anki Grzybowskiej


Anka Grzybowska


 Dwie szklanki ciepłej wody, 
3/4 kilograma mąki, 
paczka suchych drożdży, 
łyżeczka soli,
 łyżeczka cukru, 
kilka łyżek oliwy z oliwek. 
Merdamy, dokładamy dodatki - mogą być jakieś nasiona, przyprawy aromatyczne, czarnuszka, kminek, pokrojone drobno oliwki - co kto chce. Wsadzamy na noc do lodówki w jakiejś misce, rano wyjmujemy, trochę ugniatamy, ale mało i pakujemy do gęsiarki. Pieczemy w 250 stopniach 40 minut pod pokrywkę, potem pokrywkę zdejmujemy i przyrumieniamy wierzch - jakieś 15 minut. Tyle.

Zdjęcie też Anki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz