Chleb z gęsiarki - przepis Anki Grzybowskiej
Anka Grzybowska
Dwie szklanki ciepłej wody,
3/4 kilograma mąki,
paczka suchych drożdży,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
kilka łyżek oliwy z oliwek.
Merdamy, dokładamy dodatki - mogą być jakieś nasiona, przyprawy aromatyczne, czarnuszka, kminek, pokrojone drobno oliwki - co kto chce. Wsadzamy na noc do lodówki w jakiejś misce, rano wyjmujemy, trochę ugniatamy, ale mało i pakujemy do gęsiarki. Pieczemy w 250 stopniach 40 minut pod pokrywkę, potem pokrywkę zdejmujemy i przyrumieniamy wierzch - jakieś 15 minut. Tyle.
Zdjęcie też Anki.
Zdjęcie też Anki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz