niedziela, 10 października 2021

BUŁKA W PASECZKI (DŻDŻOWNICA)

 




Bułka w paseczki - dżdżownica

Składniki: Gotuj ze mną! Subskrybuj, polub i chodźmy! 5 szklanek mąki 600-700 gr. 2 łyżki cukru 30 gramów. (dałam 4) 2 płaskie łyżeczki soli, 8 gramów. 1 łyżka suchych drożdży 10 gramów (czyli 20 gramów świeżych). 400 ml ciepłego mleka. 4 łyżki oleju roślinnego. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Zrobię część ciasta, a drugą zostawię na inny przepis. To samo możesz zrobić w drugiej części testu. Ciasto rozwałkować na owal. Obserwuj moje ruchy. Rozwałkuj ciasto jak ja. Dokonuj cięć. Zawiń chleb do góry. Połóż chleb na pergaminowej blasze do pieczenia. Przykryj i odczekaj 15-30 minut. 1 jajko. Nasmaruj chleb. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C (390°F) przez 25 minut. Puszysty chleb! Nie mogę się doczekać, naprawdę chcę to wypróbować. Co za pyszny okruszek! Pyszny chleb! https://www.youtube.com/watch?v=5S3LSq3j3VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz