czwartek, 7 października 2021

TORT ORZECHOWY JOLI

 


Tort orzechowy Joli

tortownica 26 cm.

12 jaj
12 łyżek cukru
4 łyżki bułki tartej

około 0,40 kg orzechów włoskich zmielonych

Wykonanie:

Ubić pianę z zimnych białek stopniowo dosypując cukier. Ubijając dalej połączyć z żółtkami i bułką tartą. To wszystko można wykonać maszynowo. 
A teraz łyżką dodawać zmielone orzechy. Trochę orzechów można zostawić do dekoracji.

Powstałą masę wylać do tortownicy i piec około godzinę w 180 stopniach C. - do suchego patyczka.
Można pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Wystudzony placek można przekroić i posmarować dżemem. Wskazane jest polanie ciasta polewą czekoladową i obsypanie zmielonymi orzechami. Można też dekoracyjnie użyć całych połówek orzechów.

Zdjęcie Joli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz