Jem bo lubię!
czwartek, 7 października 2021
TORT ORZECHOWY JOLI
Tort orzechowy Joli
tortownica 26 cm.
12 jaj
12 łyżek cukru
4 łyżki bułki tartej
około 0,40 kg orzechów włoskich zmielonych
Wykonanie:
Ubić pianę z zimnych białek stopniowo dosypując cukier. Ubijając dalej połączyć z żółtkami i bułką tartą. To wszystko można wykonać maszynowo.
A teraz łyżką dodawać zmielone orzechy. Trochę orzechów można zostawić do dekoracji.
Powstałą masę wylać do tortownicy i piec około godzinę w 180 stopniach C. - do suchego patyczka.
Można pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony placek można przekroić i posmarować dżemem. Wskazane jest polanie ciasta polewą czekoladową i obsypanie zmielonymi orzechami. Można też dekoracyjnie użyć całych połówek orzechów.Zdjęcie Joli
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz