Okrągły chleb na maślance - Przepis z tu
*
👉40g drożdży wymieszać z 1/2 łyżki cukru,
👉500 ml maślanki ogrzać w temperaturze pokojowej, wlać do drożdży z cukrem i wymieszać dokładnie,
👉odstawić na 15 minut aż rozczyn zacznie pracować,
👉po tym czasie dodać 550g maki pszennej i 250g maki żytniej, 2 i pół łyżki oleju, garstkę nasion (mieszanka sałatkowa), 120 ml wody, łyżkę soli i dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 70 minut,
👉piekarnik nagrzać do 210 stopni, wlozyc zimne naczynie(średnica 20 cm) i ogrzać je,
👉w tym czasie wyrobić ciasto na stolnicy oprószonej mąką i przelać do nagrzanego, nasmarowanego olejem naczynia - piec przez 30 minut pod przykryciem w tej samej temperaturze, a następnie 20 minut bez przykrycia,
👉upieczony chleb wystudzić na kracie i podawać z ulubionymi rzeczami - tutaj tym razem domowy smalec i ogórki kiszone!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz