piątek, 8 marca 2019

BLOK CZEKOLADOWO-CIASTECZKOWY






Blok czekoladowo - ciasteczkowy

Składniki:

220 g herbatników - zgnieść, zmiażdżyć, pokruszyć
160 ml gorącej śmietanki ( 30 % lub 36 %)
 50 g masła
220 g ciemnej czekolady (np. deserowej, dobrej jakości)

Składniki na polewę:

25 g masła
80 ml śmietanki
110 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Czekoladę posiekać albo utrzeć na tarce. W gorącej śmietance rozpuścić masło (w rondelku) i czekoladę. Polać tym herbatniki i dobrze wymieszać. Małą formę lub miskę wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć przygotowaną masę i bardzo dokładnie docisnąć. To jest bardzo ważne. Następnie wstawić na godzinę do zamrażarki.

Wyjąć.Ułożyć na talerzu ewentualnie układając teraz dnem do góry.

Przygotować polewę rozgrzewając najpierw śmietankę, a później dodając do niej masło i czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Oblać tym ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.
jednakże później nie jest wskazane trzymanie całości w lodówce, albowiem twarda czekolada bardzo źle się kroi.

Jest to bardzo smaczny deser.

Następny raz skropię herbatniki rumem (kieliszek) i być może wypełnię masą butelkę plastikową po jakiejś wodzie....










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz