Jem bo lubię!
piątek, 8 marca 2019
BLOK CZEKOLADOWO-CIASTECZKOWY
Blok czekoladowo - ciasteczkowy
Składniki:
220 g herbatników - zgnieść, zmiażdżyć, pokruszyć
160 ml gorącej śmietanki ( 30 % lub 36 %)
50 g masła
220 g ciemnej czekolady (np. deserowej, dobrej jakości)
Składniki na polewę:
25 g masła
80 ml śmietanki
110 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę posiekać albo utrzeć na tarce. W gorącej śmietance rozpuścić masło (w rondelku) i czekoladę. Polać tym herbatniki i dobrze wymieszać. Małą formę lub miskę wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć przygotowaną masę i bardzo dokładnie docisnąć. To jest bardzo ważne. Następnie wstawić na godzinę do zamrażarki.
Wyjąć.Ułożyć na talerzu ewentualnie układając teraz dnem do góry.
Przygotować polewę rozgrzewając najpierw śmietankę, a później dodając do niej masło i czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Oblać tym ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.
jednakże później nie jest wskazane trzymanie całości w lodówce, albowiem twarda czekolada bardzo źle się kroi.
Jest to bardzo smaczny deser.
Następny raz skropię herbatniki rumem (kieliszek) i być może wypełnię masą butelkę plastikową po jakiejś wodzie....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz