wtorek, 5 marca 2019

SZNYCLE Z KARKÓWKI PO CZESKU






SZNYCLE Z KARKÓWKI PO CZESKU

Robiłam dziś sznycle z karkówki (po czesku), gorąco polecam. Ilość karkówki dowolna - można tylko dwa plastry mięsa, a można cały kilogram.

Produkty:

1 kg karkówki
1 słoiczek musztardy
3-4 łyżki mąki
1,5 - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
dowolna przyprawa do mięsa (ulubiona)
20 - 30 dag wędzonego boczku
4 średnie cebule
smalec do smażenia

Wykonanie:

Boczek pokroić w zgrabną kostkę i usmażyć, dodając plaster smalcu. Dodać cebule pokrojone średnio grubo, posolić i popieprzyć. Usmażyć nie dopuszczając do zrumienienia się cebuli.

Mięso pokroić na cienkie kotlety, zbić zaciśniętą pięścią lub drewnianym trzonkiem, z obu stron posolić i posypać przyprawą (np. do karkówki) i ręką podociskać przyprawy. Na talerzu wymieszać mąkę z papryką. Sznycle zanurzać w tym i układać na innym talerzu.
Rozgrzać smalec na patelni. Można dodać 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz się rozgrzeje - ale nie dymi - nabierać łyżeczką musztardę, rozsmarowywać cienko na sznyclu i kłaść musztardą do dołu na rozgrzaną patelnię. Następnie posmarować mięso z wierzchu musztardą. Smażyć z obu stron na małym ogniu po około 15 min - to zależy od mięsa. Usmażone z obu stron składać do miski i trzymać pod przykryciem, najlepiej w cieple. Po usmażeniu całej porcji mięsa wszystkie z powrotem zsunąć na patelnię i trzymać na maleńkim ogniu pod przykryciem około 30 min. Akurat tyle, ile gotują się ziemniaki.

Smakują z ziemniakami. Na każdy sznycel kładziemy łyżeczkę usmażonego boczku z cebulką. Do tego dowolna surówka, jednakże nie polecam z kapusty kiszonej bądź z ogórka kiszonego, bo mogą całkowicie zdominować smak sznycla, zatem lepsze będą wariacje z zieloną sałatą.

Zdjęcie:  "Przepisy Joli"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz