piątek, 1 marca 2019

PODUSZKOWIEC (z twarogiem)




Poduszkowiec

Składniki:

Ciasto:

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Masa serowa:
500 g mielonego sera
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy krótko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz