Stary przepis i wciąż bardzo dobry!
składniki:
2 wiadra ogórków z działki
4 duże papryki (można 2 więcej)
4 duże marchwie
3 - 4 główki czosnku
2 duże pęczki koperku
1 torebeczka gorczycy
2 łyżeczki curry w proszku
zalewa:
4 szklanki wody
3,3 szklanki octu
6,7 szklanki cukru
1 czubata łyżka miodu (opcjonalnie)
3 czubate łyżeczki ziela angielskiego
Składniki zagotować i chwilę przestudzić.
Przygotowanie:
Największe ogórki obrać, jeśli mają grube pestki - usunąć je, pokroić w 5 mm plastry, mniejsze ogórki kroić bez obierania. Przesypywać w misce solą, najlepiej kamienną, ale niekoniecznie. Odstawić na 8 - 10 godz.
Na półtwardo obgotować marchew i pokroić w niewielkie kęsy.
Wydrążoną paprykę również pokroić w kawałki, takie na jeden ząb.
Ogórki dokładnie odcisnąć. Połączyć z papryką, marchewką, posiekanym drobno czosnkiem i koperkiem. Dodać gorczycę i curry. Zalać zalewą i dokładnie przemieszać.
Napełniać słoiczki pilnując, by pozostała u góry pusta przestrzeń. Po wytarciu brzegów i zakręceniu wstawiać do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do ciepłoty słoiczków. Duże słoiki (np. 0,9 litra) gotować p[rzez 10 min. Mniejsze - odpowiednio krócej.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W pierwszej chwili ma się wrażenie, że zalewa jest zbyt słodka. Jednakże po kilku dniach ta słodycz nie jest już dominująca. Z tego powodu radzę nie zmniejszać ilości cukru.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0,9 litra i 3 słoiki po 0,7 litra.
Sałatka jest chrupiąca, nie rozciapciana. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz