środa, 5 września 2018

BURACZKI NA ZIMĘ




Buraczki na Zimę według Pani Joanny Lendzion


Robię je co roku z babcinego przepisu, są uniwersalne, do ziemniaków, do zupy, jak i na ciepło można podawać. Buraczków zimą idzie u nas dużo, cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

Składniki:

5 kg buraków
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
2 łyżki soli

jeśli daję paprykę to 4-5 szt.pokrojoną w drobną kosteczkę

Przygotowanie:
Buraki umyć, oczyścić, usunąć korzenie, ułożyć ciasno w garnku i zalać zimną wodą, gotować w zależności od wielkości buraków godz.lub trochę dłużej do miękkości. Odlać wodę i wystawić na dwór do wystygnięcia, następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub jak u mnie wrzucam do blendera kilka sek.i efekt jak z tarki ;-) Starte buraki zasypuje solą,cukrem i wlewam ocet (uwaga! -  buraczki buraczkom nierówne, dobrze jest posmakować i nie dać na raz pełnej szklanki octu i cukru), dokładnie mieszam i napełniam wymyte i suche słoiki do 3\4 wys.ubijając łyżką.
Ranty słoików wycieram ściereczką do sucha,tak samo dekielki, zakręcam i pasteryzuje ok.15-20 min.od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz