piątek, 9 marca 2018

Złota szarlotka - przepis na dużą blachę



Złota szarlotka - przepis na dużą blachę

Uwaga - szarlotka lubi masło!

Na ciasto:

4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
175 dag masła - bardzo schłodzone
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jaja
2 żółtka'
3 łyżki kwaśniej śmietany

Na nadzienie

3 kg jabłek (można nawet 6 kg)
1 cukier waniliowy
duża łyżka masła
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka słodkie - to mniej)
pół łyżeczki kurkumy (kurkuma rozpuszcza się tylko w tłuszczach)
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie nadzienia:

Jabłka po umyciu obrać, 4 duże szt. zetrzeć na tarce o grubych otworach. Na patelnię lub szeroki rondel wsypać cukier i wlać sok z cytryny, dodać utarte jabłka - niech się smażą bez pokrywki. Pokroić w kostkę pozostałe jabłka i dodać do rondla. Wymieszać, zagotować, chwilę smażyć. Dodać masło i na masło wsypać kurkumę. Powoli wmieszać to w jabłka. Smażyć, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gdyby były zbyt wodniste - dodać łyżkę lub dwie tartej bułki. Ja zazwyczaj muszę dolewać po łyżce wody.
I niech to sobie stygnie.
Cynamonu na razie nie używamy, aby zachować piękny kolor jabłek.


Ciasto - wykonanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do opieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Dodać jajka i żółtka. Dalej siekać nożem. Dodać zimną kwaśną śmietanę. Trochę posiekać, wymieszać, skleić ręką w bryłkę i do zamrażalnika do schłodzenia.


2/3 ciasta wyłożyć na blachę i piec przez 20 min. - 170 o C

Wyjąć.

Wyłożyć na podpieczone ciasto jabłka, posypać delikatnie cynamonem i przykryć pozostałym ciastem.

Ja - ze schłodzonego ciasta odkrawam cienkie plastry nożem i układam na jabłkach.
Dla lubiących zabawę polecam ułożenie kratki z wałeczków ciasta.

Ponownie całość do piekarnika na 20 - 30 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz