piątek, 5 stycznia 2018

GAŁĄBKI INACZEJ




Gołąbki inaczej:

1 kg kapusty
drobno posiekać posolić i odstawić na 40 min., można na dłużej. Potem odcisnąć przez  lnianą ścierkę
1/2 kg mielonego
1 szklanka ryżu surowego
3 jaja
3 łyżki kaszy manny 
sól, pieprz, przyprawy
mąka do obtoczenia
margaryna do smażenia

Wyrobić przyprawione mięso i razem z ryżem, jajami, kaszą. Dodać posiekaną kapustę i jeszcze raz wyrobić.
Kształtować podłużne wałeczki, otaczać w mące i smażyć na margarynie na rumiano.
Następnie ustawiać w brytfance słupkami (pionowo) i zalać gorącą wodą tak, by wałeczki przykryła.
Dodać np. vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 200 ml przecieru pomidorowego.Gotować na maleńkim ogniu ok. 70 - 80 min. - bez przykrycia (ma ledwie "pyrkać").







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz