poniedziałek, 12 marca 2018

DOMOWY SCHAB PIECZONY W ZIOŁACH




Domowy schab pieczony w ziołach

Pieczony schab bardzo łatwo przygotować. Jest doskonały zarówno na ciepło (np. w towarzystwie tłuczonych lub opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty), jak i na zimno, z dodatkiem chrzanu czy sosu tatarskiego.
Składniki:
1 kg schabu (w jednym kawałku)
sól i pieprz
ulubione zioła np. (majeranek, kminek, tymianek)
opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:

Schab myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie solą (ewentualnie także przeciśniętym przez praskę czosnkiem), posypujemy pieprzem i ziołami. Wkładamy do lodówki w zamkniętym naczyniu bądź przykryty folią spożywczą na całą dobę. Co jakiś czas obracamy. Następnie wyjmujemy i przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mięso w rękawie umieszczamy w brytfannie (na wypadek, gdyby w trakcie pieczenia wyciekł nam sok) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny.
Rady:
* Pod koniec pieczenia (na ok. 15 minut) można rozciąć rękaw od góry, dzięki czemu mięso nieco się przyrumieni.
* Jeśli mamy większy kawałek schabu, musimy piec go odpowiednio dłużej, tj. na każdy kilogram przedłużamy czas pieczenia o godzinę.

Przepis z zdjęcie wzięte z
::::: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,104889,15399156,Zamiast_kupowac_wedline___zrob_ja_sam.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz