Jem bo lubię!

sobota, 10 kwietnia 2010

Francuskie naleśniki wg mojego Wnuka


SKŁADNIKI
1/2 kg dobrej mąki
1 l mleka
6 jaj
2 łyżki masła
sól
1 łyżeczka cukru waniliowego
///
tłuszcz do smażenia ( ja-smalec)
///
WYKONANIE
Do mąki dodać jaja,stopione i przestudzone masło, trochę mleka.Rozmieszać to robotem, sukcesywnie dodając pozostałe składniki. Odstawić ciasto naleśnikowe na pól godz.Ciasto zgęstnieje.Teraz można smażyć. Jeśli przewidujemy naleśniki z nadzieniem ostrym - oczywiście nie dodajemy cukru waniliowego.
A to, czym posmarowane są moje naleśniki - to "nutella gruszkowa".Też kiedyś podam przepis.
Posted by Picasa
t

środa, 7 kwietnia 2010

Sondra (sodra)

 


Jest to potrawa, którą moja tesciowa przygotowywala tylko raz w roku. Teraz ja moim mężczyznom też przygotowuję ją raz w roku - na Wielkanoc.Trzylitrowy garnek to na moją rodzinę porcja w sam raz. Przepis podam zmniejszony do 1/3 czli do ok.1 litra potrawy. Slyszalam, że w regionach gorskich występuje jako zupa. Moja sondra ma gęstosć zbliżoną do bigosu.Musi być trochę wody,aby nie poprzypalać tych wszystkich skladników.

SKLADNIKI

ok.0,25 l esencjonalnego wywaru z chudych kosci i warzyw z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i szczypty soli,
i chude mięso z tych kosci,
ok.30 dag różnych najlepszych wędlin (szynka parzona, polędwica sopocka, swojska kielbasa lub podobna, ze dwie biale kielbaski już po ugotowaniu),
5 jaj ugotowanych na twardo,
5 jaj surowych,
10-15 dag chrzanu,
sól,
ewent.ok 1/2 szklanki wywaru z gotowania bialej kielbasy

WYKONANIE

Jednego dnia gotuję wywar i przecedzam go, dodaję do niego obrane z kosci chude mięso. W wielkanocny poranek doprowadzam wywar z mięsem do wrzenia i dodaję pokrojone wędliny,po zagotowaniu - jaja gotowane, pokrojone w grubą kostkę. Teraz obieram chrzan trzymając w zębach dwie zapalki.Chrzan tarkuję na sredniej tarce. Następnie dodaję do garnka wybite surowe jaja, zwiększam ogień, a gdy jaja się zetną - dodaję chrzan. Natychmiast po zawrzeniu odstawiam garnek. Chrzan dlugo gotowany gorzknieje.
Posted by Picasa

wtorek, 6 kwietnia 2010

Zamiast szafranu

Mam książkę Pani Ireny Gumowskiej pt."Słońce w słoikach".Przepis, który tu podam jest cytatem z tej właśnie książki. Już za chwilę pełno będzie żółto kwitnącego mleczu. Jeśli mamy dość cierpliwości- idąc za radą P.I.Gumowskiej sami możemy przygotować sobie doskonałą przyprawę.
"Zamiast szafranu
Z kwiatów mniszka w pełni kwitnienia obrywa się tylko płatki i suszy je w cieniu, w przewiewnym miejscu. Muszą zachować swój żółtozłocisty kolor. Całkowicie wysuszone należy sproszkować, np.przecierając przez nylonowe sito drewnianą pałką. Żółtozłoty proszek służy - zamiast bardzo kosztownego szafranu - jako pięknie barwiący dodatek do ciast. Jest bardzo popularny w Czechosłowacji, a także w Kanadzie. U nas kiedyś sprowadzano go również."
Książka była wydana w 1988 r.- stąd Czechosłowacja.

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Jajka faszerowane

Jeśli robiłam paschę - zostało mi 10 białek, czyli 20 ich połówek.Można je było nawet przekroić taką ząbkowaną linią przed wyjęciem żółtka.
Na farsz potrzebne będą 2 różne wędliny- kiełbasa zbliżona smakiem do wiejskich wyrobów- ok.10-15 dag i kilka plasterków szynki.Jak duże płaty to wystarczą dwa. Ponadto 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki posiekanego koperku (doskonale nadaje się mrożony), a do dekoracji bardzo różne rzeczy,ale to co jest w domu: sałata zielona, 1/2 puszki kukurydz,łyżeczka keczupu, czerwona papryka z octu lub świeża, ogórek konserwowy lub świeży itp.- nie wszystko na raz.
Jeśli specjalnie gotujemy jajka - to mamy także żółtka. Zaczynamy od utarcia majonezu z żółtkami.A jeśli żółtek brak - do majonezu dodajemy drobno pokrojone wędliny,tak drobno, że drobniej już nie potrafimy - w kosteczkę.Teraz dodajemy koperek.Wszystko razem mieszamy i w lodówce w szczelnych pojemnikach przechowujemy do chwili podania.Na półmisku wyłożonym zieloną sałatą i posypanym obficie kukurydzą układamy połówki białek napełnione farszem.Na każdą połówkę kładziemy coś czerwonego i coś zielonego, może to być piórko pora,listek selera naciowego,odrobina pietruszki czy świeżego koperku.

niedziela, 4 kwietnia 2010

PASCHA (oszczędna)

 



Składniki:

1 szklanka cukru pudru - jeśli ser jest kwaśny - nawet 2 szklanki
1 kg twarogu w wiaderku, np. DELFIKO
20 dag masła (miękkiego) - można dać nawet 30 dag
nie mniej niż 5 ugotowanych na twardo żółtek - a może być nawet 10
1/4 fiolki zapachu migdałowego, + 1 zapach arakowy
ewent.bakalie
ewent.owoce świeże

biszkopt z 3 lub 5 jaj
(3 jaja, 3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do piecz.)

poncz jak do tortu (kieliszek spirytusu, szczypta kwasku cytrynowego, zapach arakowy lub rumowy, ok.350-400 ml wody)

1 krem czekoladowy lub inny ulubiony przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu

Wykonanie:

Żółtka przetrzeć przez sito i utrzeć z masłem.Ważne, aby najpierw te żółtka przez sito, bo inaczej sernik będzie "piegowaty".Ciągle ucierając dodać pozostałe składniki, ale bakalie na końcu. Biszkopt - jeśli wysoki - przekroić w poprzek, powstaną wtedy dwa placki. Nasączyć polową ponczu. Wyłożyć na to 1/4 serowej masy. Położyć drugi placek i nasączyć resztą ponczu. Wyłożyć resztę masy serowej formując kopulę. Całość posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego, resztę kremu zużyć do dekoracji paschy.
Można udekorować owocami, szczególnie polecam winogrona.
Posted by Picasa

sobota, 3 kwietnia 2010

piątek, 2 kwietnia 2010

Sałata zielona ze śmietaną - inna

SKLADNIKI

1/2 glowki salaty maslowej
1 łodyga selera naciowego
1/2 pęczka szczypiorku
1 malutkie czerwone jabłko
400 (kubek) Śmietany 18%
czubata łyżeczka cukru
sól do smaku
Zamiast Śmietany może być kefir lub jogurt.

Saltę porwać na kawałki,drobno posiekać szczypior i seler. Jabłuszko pokroić na cienkie pól plasterki ( NIE OBIERAĆ) a następnie w słupki tak, by każdy mial trochę czerwonej skórki.
Śmietanę wymieszać z solą i cukrem, polać tym składniki sałatki.
Podawać z dowolnym mięsem i ziemniakami (ryżem,kaszą).