Mam książkę Pani Ireny Gumowskiej pt."Słońce w słoikach".Przepis, który tu podam jest cytatem z tej właśnie książki. Już za chwilę pełno będzie żółto kwitnącego mleczu. Jeśli mamy dość cierpliwości- idąc za radą P.I.Gumowskiej sami możemy przygotować sobie doskonałą przyprawę.
"Zamiast szafranu
Z kwiatów mniszka w pełni kwitnienia obrywa się tylko płatki i suszy je w cieniu, w przewiewnym miejscu. Muszą zachować swój żółtozłocisty kolor. Całkowicie wysuszone należy sproszkować, np.przecierając przez nylonowe sito drewnianą pałką. Żółtozłoty proszek służy - zamiast bardzo kosztownego szafranu - jako pięknie barwiący dodatek do ciast. Jest bardzo popularny w Czechosłowacji, a także w Kanadzie. U nas kiedyś sprowadzano go również."
Książka była wydana w 1988 r.- stąd Czechosłowacja.
Jem bo lubię!
wtorek, 6 kwietnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przydatna ciekawostka, do zastosowania w przyszłym roku (mlecze już przekwitły :-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Paola