niedziela, 4 kwietnia 2010

PASCHA (oszczędna)

 



Składniki:

1 szklanka cukru pudru - jeśli ser jest kwaśny - nawet 2 szklanki
1 kg twarogu w wiaderku, np. DELFIKO
20 dag masła (miękkiego) - można dać nawet 30 dag
nie mniej niż 5 ugotowanych na twardo żółtek - a może być nawet 10
1/4 fiolki zapachu migdałowego, + 1 zapach arakowy
ewent.bakalie
ewent.owoce świeże

biszkopt z 3 lub 5 jaj
(3 jaja, 3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do piecz.)

poncz jak do tortu (kieliszek spirytusu, szczypta kwasku cytrynowego, zapach arakowy lub rumowy, ok.350-400 ml wody)

1 krem czekoladowy lub inny ulubiony przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu

Wykonanie:

Żółtka przetrzeć przez sito i utrzeć z masłem.Ważne, aby najpierw te żółtka przez sito, bo inaczej sernik będzie "piegowaty".Ciągle ucierając dodać pozostałe składniki, ale bakalie na końcu. Biszkopt - jeśli wysoki - przekroić w poprzek, powstaną wtedy dwa placki. Nasączyć polową ponczu. Wyłożyć na to 1/4 serowej masy. Położyć drugi placek i nasączyć resztą ponczu. Wyłożyć resztę masy serowej formując kopulę. Całość posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego, resztę kremu zużyć do dekoracji paschy.
Można udekorować owocami, szczególnie polecam winogrona.
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz