SKŁADNIKI
1/2 kg dobrej mąki
1 l mleka
6 jaj
2 łyżki masła
sól
1 łyżeczka cukru waniliowego
///
tłuszcz do smażenia ( ja-smalec)
///
WYKONANIE
Do mąki dodać jaja,stopione i przestudzone masło, trochę mleka.Rozmieszać to robotem, sukcesywnie dodając pozostałe składniki. Odstawić ciasto naleśnikowe na pól godz.Ciasto zgęstnieje.Teraz można smażyć. Jeśli przewidujemy naleśniki z nadzieniem ostrym - oczywiście nie dodajemy cukru waniliowego.
A to, czym posmarowane są moje naleśniki - to "nutella gruszkowa".Też kiedyś podam przepis.
t
Smaczne wyglądają naleśniki. Lubię różne placuszki.
OdpowiedzUsuńHURA! HURA!! HURA!!!
OdpowiedzUsuńMyślałam, ze tu mało kto zagląda albo i wcale... Teresko! Jesteś WIELKA !!! Dodałaś mi wiary w siebie! Bardzo dziękuję, ze zechciałaś skrobnąć do mnie słłóweczko!!!!