sobota, 30 maja 2020

Twarożek z jogurtu greckiego






Twarożek kminkowo-pieprzowy z jogurtów greckich. Bardzo smaczny - polecam.

2 jogurty greckie i 1 gęsty z Bakomy, łyżeczka kminku w ziarnkach, pół łyżeczki mielonego. Minimalnie posolić. Wszystko wymieszać, przelać na podwójnie złożoną gazę, razem z gazą ułożyć na sitku i niech przez 2 - 4 godz obcieka. Następnie gazę zawiązać mocną bawełnianą nitką i ułożyć między dwoma deseczkami. Wg mnie deseczki zabezpieczyć przed wilgocią folią spożywczą. Pod dolną deseczkę z jednej strony podłożyć coś, aby uzyskać spadek. Następnie obciążyć górną deseczkę (u mnie 4 kg) i zostawić na minimum 8 - 10 godz. Zadbać o to, by serwatką miała gdzie spływać. Po tym czasie ostrożnie 'wysupłać' twarożek i jeszcze ostrożniej posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem z obydwu stron.

Mój twarożek jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz