Posypane cynamonem
Ciasto maślane z jabłkami
25 dag masła
25 dag cukru
4 jaja
30 dag mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (PDP)
1 cukier waniliowy
1 kg jabłek (wskazane kwaśne)
2 łyżki soku z cytryny
ewentualnie cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wykonanie:
I Wariant: Obrane jabłka pokroić w bardzo grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
II Wariant: pokroić w grube plastry i też skropić sokiem z cytryny.
Miękkie masło, oba cukry i sól - wymieszać mikserem. Następnie do masy pojedynczo dodać jajka, cały czas miksując. Przesiać do tego mąką zmieszaną z PDP. Zmiksować. Dodać do tego jabłka w kostkę i wymieszać. Rozłożyć równo na blaszce.
Jeśli plasterki jabłek - rozsmarować ciasto na blaszce a jabłka rozłożyć w równych rządkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz