https://smaker.pl/przepis-ciasto-quot-zebra-quot,159120,waniliaikardamon.html
Składniki
Ciasto na formę keksową 12/40 cm
5 jajek
1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki
1 szklanka oleju rzepakowego
½ szklanki mleka 3,2%
½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
2 łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Orzechowy krokant do posypania
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać pomarańczowy aromat i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55 minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe)
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.
Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać orzechowym krokantem.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz