sobota, 15 grudnia 2018

CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI


W sam raz na święta...

http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html

Ciasto Cygańskie Ścieżki podpatrywałam już dobrych parę tygodni między innymi u Ewyoraz Martex. Zachwyciło mnie feerią kolorów i ciekawym przepisem na masę z serkami waniliowymi. Cóż tu rzec: jest rewelacyjne! Wiadomo, że jemy także oczyma, ale tutaj efekt wizualny i smakowy idą ramię w ramię:) Ciasto jest delikatne ,mimo że nie jest typowym biszkoptem, a masa bardzo lekka( nie zawiera masła) i orzeźwiająca dzięki kryształkom owocowej galaretki. Myślę, że sprawdzi się na nadchodzące Święta i będzie ozdobą Bożonarodzeniowego stołu..


Składniki na ciasto:

baza:

9 białek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.

białe:

¼ bazy
3 łyżki wiórek kokosowych lub maku

Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~

żółte:

¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej

Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

różowe:

¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~

kakaowe:

¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~ 





Wykonanie i pieczenie:


Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast:





aż do wykończenia każdego z nich:





Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni:





Studzimy i kroimy na dwie równe części:






Masa:

6 galaretek
500 g serka homogenizowanego waniliowego


4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.


4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.




Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.





Wystudzoną galaretkę dodajemy cienkim strumieniem do serków i dokładnie mieszamy.





Wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki i znów mieszamy.




Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:






Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:








i przyciskamy drugim blatem ciasta:





polewamy ulubioną polewą np. taką:






Dobrze jest schłodzić „Cygańskie Ścieżki” przed podaniem- najlepiej moim zdaniem smakują prosto z lodówki:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz