W sam raz na święta...
http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html
Ciasto Cygańskie Ścieżki podpatrywałam już dobrych parę tygodni między innymi u Ewyoraz Martex. Zachwyciło mnie feerią kolorów i ciekawym przepisem na masę z serkami waniliowymi. Cóż tu rzec: jest rewelacyjne! Wiadomo, że jemy także oczyma, ale tutaj efekt wizualny i smakowy idą ramię w ramię:) Ciasto jest delikatne ,mimo że nie jest typowym biszkoptem, a masa bardzo lekka( nie zawiera masła) i orzeźwiająca dzięki kryształkom owocowej galaretki. Myślę, że sprawdzi się na nadchodzące Święta i będzie ozdobą Bożonarodzeniowego stołu..
Składniki na ciasto:
baza:
9 białek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.
białe:
¼ bazy
3 łyżki wiórek kokosowych lub maku
Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Wykonanie i pieczenie:
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast:
aż do wykończenia każdego z nich:
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni:
Studzimy i kroimy na dwie równe części:
Masa:
6 galaretek
500 g serka homogenizowanego waniliowego
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.
Wystudzoną galaretkę dodajemy cienkim strumieniem do serków i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki i znów mieszamy.
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
i przyciskamy drugim blatem ciasta:
polewamy ulubioną polewą np. taką:
Dobrze jest schłodzić „Cygańskie Ścieżki” przed podaniem- najlepiej moim zdaniem smakują prosto z lodówki:)
Wykonanie i pieczenie:
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast:
aż do wykończenia każdego z nich:
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni:
Studzimy i kroimy na dwie równe części:
Masa:
6 galaretek
500 g serka homogenizowanego waniliowego
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.
Wystudzoną galaretkę dodajemy cienkim strumieniem do serków i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki i znów mieszamy.
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
i przyciskamy drugim blatem ciasta:
polewamy ulubioną polewą np. taką:
Dobrze jest schłodzić „Cygańskie Ścieżki” przed podaniem- najlepiej moim zdaniem smakują prosto z lodówki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz