poniedziałek, 13 kwietnia 2015

ROGALIKI (z ziemniakami)






3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu 10 %
Około 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków

WYKONANIE : Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru , 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski razem z solą, dodać pokrojone masło i posiekać razem.
Całe jajka zmiksować z pozostałym cukrem ( 2 łyżki ) i cukrem waniliowym do białości, wlać do mąki, dodać ziemniaki, wyrośnięty zaczyn, spirytus lub ocet śmietanę i wyrobić gładkie ciasto ( można wyrabiać mikserem z końcówkami hakowymi około 10 minut ).
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść krótko, odcinać po kawałku, rozwałkować każdy na grubość 3 mm, pociąć na trójkąty na każdym położyć łyżeczkę uprażonych jabłek ( obrane i starte na dużych oczkach wymieszane z cukrem, cynamonem i suchą galaretką ) lub Nutelli, zwinąć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i np. kruszonką ( z jabłkami ) lub startą czekoladą ( z Nutellą ).
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz