- Przepis i zdjęcia Pani Lidii Ludwikowskiej
1 kg mąki
Potrzebne jest 1 jajo do posmarowania
rureczek przed włożeniem do piekarnika.
rureczek przed włożeniem do piekarnika.
Wałkuję partiami na cienki placek. Na brzegu układam warstwę powideł śliwkowych (zdjęcie 1). Następnie zwijam w rulonik (2 obroty – widać na zdjęciu 2) i odcinam resztę ciasta. Rulon kroję po skosie na kawałki (zdjęcie 3). Przekładam na blaszkę, smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję grubym cukrem. Piekę w 200 stopniach kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Na talerz układam ciastka jedno na drugim (zdjęcie 4) po dokładnym wystudzeniu, ponieważ jak są jeszcze ciepłe to zgniatają się i są wtedy zbyt płaskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz