poniedziałek, 13 kwietnia 2015

DROŻDŻOWE RURECZKI Z POWIDŁAMI




DROŻDŻOWE RURECZKI Z POWIDŁAMI
Przepis i zdjęcia Pani Lidii Ludwikowskiej 

1 kg mąki
2 kostki Kasi
10 dkg drożdży
½ szkl. cukru
½ szkl. mleka

Potrzebne jest 1 jajo do posmarowania
rureczek przed włożeniem do piekarnika. 

 
Drożdże rozpuszczam z łyżeczką cukru i odrobiną wody (zaczyn). Mąkę z tłuszczem siekam (tak jak na kruche ciasto). Dodaję zaczyn, cukier, mleko i wyrabiam ciasto.
Wałkuję partiami na cienki placek. Na brzegu układam warstwę powideł śliwkowych (zdjęcie 1). Następnie zwijam w rulonik (2 obroty – widać na zdjęciu 2) i odcinam resztę ciasta. Rulon kroję po skosie na kawałki (zdjęcie 3). Przekładam na blaszkę, smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję grubym cukrem. Piekę w 200 stopniach kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Na talerz układam ciastka jedno na drugim (zdjęcie 4) po dokładnym wystudzeniu, ponieważ jak są jeszcze ciepłe to zgniatają się i są wtedy zbyt płaskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz