wtorek, 13 czerwca 2023

DESER TRUSKAWKOWO -JOGURTOWY


 DESER TRUSKAWKOWO - JOGURTOWY


2 kg truskawek
4 jogurty 330 g (najlepiej mocno schłodzony)
3 galaretki - najlepiej truskawkowe
1 łyżka żelatyny
opcjonalnie 1 łyżka cukru

Galaretki wraz z żelatyną zalać 0,5 l wrzątku, wymieszać, zostawić do wystygnięcia, od czasu do czasu pomieszać.
Truskawki odszypułkować, umyć i dokładnie osączyć, małe zostawić w całości, większe pokroić na pół, a "olbrzymy" nawet na cztery części. Tak przygotowane najlepiej przechowywać w lodówce.
Gdy galaretka będzie już prawie-prawie tężała do dużego naczynia przełożyć jogurty wraz z zebraną na górze serwatką. Dodać galaretkę i krótko rozmieszać robotem. Następnie dodać truskawki i wymieszać.

Można zostawić w naczyniu do całkowitego stężenia, albo przełożyć do innych misek lub innych ozdobnych naczynek. Ważne aby mieć je przygotowane zawczasu, bo nasz deser niemal natychmiast będzie tężał.

Uwaga - zawsze możemy z 15 truskawek zmiksować z jogurtem, szczególnie, gdy mamy truskawkową galaretkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz