poniedziałek, 5 czerwca 2023

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI



Ciasto jogurtowe z truskawkami 

0, 5 kg truskawek
5 jaj (rozdzielić żółtka od białek)
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 kisiel
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu
3/4 szklanki oleju - chociaż lepiej 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Wykonanie

Umyć i osuszyć truskawki, większe przekroić na pół.
Blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przygotować wszystkie składniki, wymieszać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia.
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.

Ubić na sztywną pianę białka (ze szczyptą soli), stopniowo dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku.
Następnie dodać jogurt i olej lub masło. Dobrze wymieszać robotem. 
Zmieszać pozostałe sypie składniki - to jest obie mąki, kisiel i proszek do pieczenia. Dodać je do masy w trzech rzutach, dobrze rozmieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć dość gęsto truskawki. Jeśli są małe - nie trzeba ich kroić.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 min. Przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem, czy czasem ciasto nie jest jeszcze surowe. W razie potrzeby piec jeszcze 10 min, do mocnego zrumienienia się góry.
Gdy ciasto wystygnie - można je posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne, bo ciasto i tak jest dosyć słodkie.
Ciasto jest bardzo smaczne i szybko się je robi. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz