Jem bo lubię!
wtorek, 23 maja 2023
CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM
CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM
5 jaj
5 łyżek oleju
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
duża szczypta soli
Powyższe składniki ubić robotem na pianę.
8 łyżek mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszać razem i dodać do piany w 2- 3 porcjach.
Opcjonalnie dodać dowolny aromat. U mnie - rumowy. Wymieszać robotem.
2 - 3 laski rabarbaru po umyciu i osuszeniu (bez obierania!) pokroić w cienkie plasterki ( 3 mm).
Ciasto wylać na typową kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - 170 stopni C i piec około 25 - 30 min - do lekkiego wyzłocenia się wierzchu ciasta.
Podczas gdy ciasto będzie się piekło - ugotować 1 budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozwolić mu trochę przestygnąć. A gdy ciasto się lekko wyzłoci - zjeść "skorupkę" z budyniu, resztę równomiernie rozsmarować na cieście. Ponownie piec - około 15 min.
Ciasto wyjąć i czekać, aż wystygnie. A potem zjeść.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz