sobota, 2 lipca 2022

ROLADA BISZKOPTOWA Z OWOCAMI

 






Rolada z owocami - blacha 36 x 32 cm

5 jaj - rozdzielić
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli do białek
30 ml oleju
100 g mąki (1,2 szkl.)
1 łyżeczka PDP
__________________

1 kg wiśni lub truskawek (mogą być mrożone)
1 czekolada starta na średnich oczkach
______________

1/2 czekolady ciemnej i 1/2 czekolady białej do dekoracji rolady - już po jej schłodzeniu w lodówce
________________________

Zacząć od nastawienia piekarnika - niech się nagrzeje do 170 stopni C.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier  i cukier waniliowy, ucierać aż do rozpuszczenia cukru.Stopniowo dodać po jednym żółtku, a następnie olej. W masę delikatnie szpatułką wmieszać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wiśnie lub truskawki rozłożyć równomiernie na blasze. Jeśli duże truskawki - to przekroić. Posypać obficie startą czekoladą. Na to wylać ciasto. W miarę możliwości ciasto wyrównać. 

Piec około 30 min - do ładnego wyzłocenia się ciasta.

Ciasto wyjąć, przykryć drugim arkuszem papieru i ewentualnie ściereczką, I odwrócić tak, by blacha znalazła się u góry. Zdjąć blachę a następnie bardzo ostrożnie zdjąć papier, na którym ciasto się piekło. Ciasto zwinąć w roladę pomagając sobie nowym arkuszem papieru, ostrożnie, bo jest bardzo gorące. Zwijanie rozpocząć od krótszego boku, aby rolada była jak najgrubsza. Po wystudzeniu schować do lodówki. 
W woreczku np. śniadaniowym umieścić drobno posiekaną czekoladę - ciemną i jasną oddzielnie. Wlać do kubeczka wrzącą wodę i włożyć tam jeden z woreczków, poczekać aż czekolada się rozpuści. Nakłuć woreczek wykałaczką i cienkim strumieniem ozdobić ciasto. Następnie to samo zrobić z drugą czekoladą. 
Odstawić ciasto do zastygnięcia czekolady.

Taką samą roladę robiłam
- z bananami i porzeczkami,
- z kiwi i porzeczkami
Do biszkoptu dodałam o jedną łyżkę cukru więcej, bo porzeczki są kwaśne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz