niedziela, 4 sierpnia 2019

OSTRA SAŁATKA NA ZIMĘ.




Ostra sałatka

5 kg ogórków sałatkowych
1 kg marchwi
1 kg papryki /różne kolory/
2 duże główki czosnku

Zalewa

1 kg cukru
0,5 litra wody
0,75 litra octu 10 %
ok. 0,5 szklanki oleju (wlewałam na oko)
1 torebeczka chili
płaska łyżka soli

Do każdego słoika łyżeczka gorczycy albo gałązka koperku oraz po kilka ziarenek ziela angielskiego.

Wykonanie:

Umyte ogórki pokroić w grube plastry i posypać 2 czubatymi łyżkami soli. Odstawić na 4 - 6 godz.
Marchew gotować przez 10 min i po wyjęciu z wody odstawić do ostudzenia- jak kto woli obraną, albo i nie.
Paprykę pokroić na dowolne kawałki i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić.
Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Przygotować zalewę:

Do ok. 3 litrowego garnka wsypać cukier i wlać wodę. Zagotować. Dodać ocet i sól, zagotować. Dodać olej. Znów zagotować. Dodać chili. Całość lekko przestudzić .

Ogórki starannie odcedzić z soli i soku. Połączyć wszystkie warzywa o zalać ciepłą zalewą. Przełożyć do słoików, pamiętając, że brzegi słoików mają być czyste i suche. Podobnie nakrętki.

Słoiki gotować ok. 4 min. Natychmiast wyjąć.

Sałatka jest bardzo ostra, nie dla dzieci. Natomiast doskonale sprawdza się w sałatkach - dodaje im niezwykłej pikanterii, ale z ilością należy uważać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz