niedziela, 18 sierpnia 2019

KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA Z MAJONEZEM




Kotlety z piersi kurczaka z majonezem.

SKŁADNIKI:

Podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki majonezu
Sól
Ulubiona przyprawa do kurczaka
Chrupiący kurczak - panierka
Olej + smalec do smażenia
Po usmażeniu można na każdym kotlecie położyć zuchelek masła.

WYKONANIE

Z każdej piersi zrobić 3 - 4 kotleciki, bardzo delikatnie je "obstukać"/najlepiej przez folię/. Posolić, obsypać ulubioną przyprawą i odczekać około 20 min. Na patelni rozgrzać oba tłuszcze, nie dopuścić do ich nadmiernego rozgrzania. Kotlety posmarować z jednej strony majonezem, posypać obficie panierką, można palcami docisnąć panierkę. Kłaść na patelnię smarowaniem do dołu i już na patelni posmarować majonezem drugą stronę kotleta i posypać panierką. Smażyć na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony, ze dwa - trzy razy przewrócić. Kotlety będą chrupiące o ile nie będziemy ich przykrywać w czasie smażenia.

Pierwszy raz tak robiłam, to jest mój oryginalny pomysł. Ale zanim zdjęcie - z kotletów nie pozostał nawet ślad....
Zamieszczam fotkę panierki, którą zastosowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz