sobota, 1 czerwca 2019

NAPOLEONKA NA KRAKERSACH (AJERKONIAKOWA)




Napoleonka na krakersach
1,5 opakowania krakersów
200 g masła
1 litr i pół szklanki mleka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 szklanka ajerkoniaku  (w Biedronce są tanie)
5-6 łyżek cukru
Wykonanie:
Trzy budynie rozmieszać z połową szklanki mleka i ajerkoniakiem. Pozostałe mleko wraz z masłem zagotować, dodać cukier, zagotować, wlać mieszaninę proszków budyniowych, mleka i ajerkoniaku. Zagotować na małym ognie.
Wcześniej blachę wyłożyć krakersami, wylać na nie gorący budyń. Wyrównać. Położyć drugą warstwę krakersów. Zostawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz