RISOTTO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
200 g ryżu Arborio
150 ml białego wina
500 ml bulionu grzybowego
2 małe cebule
300 g pieczarek
pęczek pietruszki
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
masło
olej
tymianek
papryka słodka
TO CI SIĘ PRZYDA
Średniej pojemności miska
Duży garnek
Duża i głęboka patelnia najlepiej teflonowa
Drewniana łopatka, którą wymieszasz wszystkie składniki
Ostry nóż, najlepiej duży do krojenia i siekania składników
Piersi z kurczaka należy dokładnie oczyścić z błonek oraz umyć pod bieżącą wodą, która nie powinna być zbyt gorąca. Następnie kroimy kurczaka w kosteczki o grubości około 1,5 cm i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
W następnej kolejności dokładnie płuczemy pieczarki i kroimy je na cienkie plasterki.
Cebulę oraz czosnek obieramy z wierzchniej skórki i siekamy w drobną kosteczkę.
Pietruszkę również siekamy na dosyć drobne kawałki nie wyrzucając przy tym łodyżek.
Następnie na lekko rozgrzaną już patelnię, której nie smarujemy wcześniej tłuszczem wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze ładnego przyrumienionego koloru.Po dokładnym obsmażeniu kawałków kurczaka ze wszystkich stron ściągamy patelnię z palnika i do małego garnka wkładamy dwie łyżki masła wymieszanego z odrobiną oleju.
Do garnka z rozgrzanym masłem dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i dusimy pod przykryciem do momentu aż cała woda wyparuje uważając przy tym aby nie przypalić garnka.
Na sam koniec dodajemy pokrojoną pietruszkę, dokładnie wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.
Na osobnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z odrobiną oleju i dodajemy do niej pokrojoną cebulę, kiedy ta już delikatnie się zarumieni, dodajemy czosnek i ryż. Całość smażymy aż do momentu kiedy ryż nabierze lekko białego koloru od czasu do czasu mieszając.
Do ryżu powoli dolewamy pół szklanki bulionu i całość mieszamy aż do momentu gdy bulion już wyparuje.
Dodajemy 150 ml białego wina ponownie mieszamy, a gdy już wino wyparuje dodajemy resztę bulionu i znów mieszamy do momentu aż bulion wyparuje.
Kiedy ryż już stanie się miękki dodajemy 50g masła pokrojonego na małe porcyjki dzięki czemu lepiej rozprowadzi się ono po całej potrawie.
Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane i obsmażone kawałki kurczaka oraz pieczarki, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle własnego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz